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3,5,6-trichloro-2-pyridinyloxyacetic acid as effective thinning agent for fruit of 'Montenegrina' mandarin/Acido 3,5,6-tricloro-2-piridiniloxiacetico como raleante quimico efetivo de frutos da tangerineira 'Montenegrina'

Gonzatto, Mateus Pereira ; Boettcher, Gerson Nestor ; Schneider, Leonardo Andre ; Lopes, Angelo Azeredo ; Silveira, Jr., Jairo Camargo ; Petry, Henrique Belmonte ; de Oliveira, Roberto Pedroso ; Schwarz, Sergio Francisco

Ciência rural, 2016-12, p.2078 [Periódico revisado por pares]

Universidade Federal de Santa Maria

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  • Título:
    3,5,6-trichloro-2-pyridinyloxyacetic acid as effective thinning agent for fruit of 'Montenegrina' mandarin/Acido 3,5,6-tricloro-2-piridiniloxiacetico como raleante quimico efetivo de frutos da tangerineira 'Montenegrina'
  • Autor: Gonzatto, Mateus Pereira ; Boettcher, Gerson Nestor ; Schneider, Leonardo Andre ; Lopes, Angelo Azeredo ; Silveira, Jr., Jairo Camargo ; Petry, Henrique Belmonte ; de Oliveira, Roberto Pedroso ; Schwarz, Sergio Francisco
  • É parte de: Ciência rural, 2016-12, p.2078
  • Descrição: The 'Montenegrina' mandarin (Citrus deliciosa Tenore) is widely cultivated in southern Brazil. This cultivar has a great tendency for alternate bearing, requiring thining of the fruit. However, the chemical thinners studied until now in this cultivar have not been successful. The objective of this research was to evaluate the effect of 3,5,6-trichloro-2-pyridinyloxyacetic acid (3,5,6-TPA) on the production and fruit quality of the Montenegrina' mandarin, in comparison with hand thinning and the options of chemical thinning previously studied. Hand thinning and no thinning were used as controls. Ethephon was applied in three doses: 200mg [L.sup.-1], 300mg [L.sup.-1] or 200mg [L.sup.-1] + 3% urea; or 3,5,6-TPA, in four doses: 10, 20, 30 or 40mg [L.sup.-1]. Fruits of the hand thinned trees and those treated with 40mg [L.sup.-1] showed greater average size, greater distribution of commercial caliber and more orange colors. No treatment reduced alternate bearing. Applications of 40mg L1 of 3,5,6-TPA as a chemical thinner, during the physiological drop of young fruit, had a similar effect that of hand thinning over yield and quality of fruits of Montenegrina' mandarin. Key words: Citrus deliciosa Ten., 3,5,6-TPA, synthetic auxin, ethephon, alternate bearing. A tangerineira Montenegrina' (Citrus deliciosa Tenore) e amplamente cultivada no sul do Brasil. Possui grande tendencia a alternancia de producao, necessitando de raleio de frutos. Contudo, os raleantes quimicos estudados ate hoje nesta cultivar nao se demonstraram eficientes. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito do acido 3,5,6-tricloro-2-piridiniloxiacetico (3,5,6-TPA) sobre a producao e qualidade de frutos da tangerineira Montenegrina', em relacao as opcoes de raleio quimico previamente estudadas. Foram utilizados, como padrao, raleio manual e plantas sem raleio (controle). Realizaram-se aplicacoes de ethephon em tres doses: 200mg [L.sup.-1], 300mg [L.sup.-1] e 200mg [L.sup.-1] + 3% de ureia; e aplicacoes de 3,5,6-TPA, em quatro doses: 10, 20, 30 e 40mg [L.sup.-1]. Os frutos de arvores raleadas manualmente e de tratadas com 3,5,6-TPA a 40mg [L.sup.-1] apresentaram maior tamanho medio, melhor distribuicao de calibres comerciais e cores mais alaranjadas. Nenhum tratamento reduziu a alternancia de producao. Aplicacoes de 40mg [L.sup.-1] de 3,5,6-TPA como raleante quimico, durante a queda fisiologica de frutos jovens, propiciaram efeito similar ao raleio manual sobre a producao e qualidade dos frutos de tangerineira Montenegrina'. Palavras-chave: Citrus deliciosa Ten., 3,5,6-TPA, auxina sintetica, ethephon, alternancia de producao.
  • Editor: Universidade Federal de Santa Maria
  • Idioma: Espanhol

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