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Vitamin C and total phenols quantification in calli of native passion fruit induced by combinations of Picloram and Kinetin/Quantificacao de vitamina C e fenois totais em calos de maracujazeiro nativo induzidos por combinacoes de Picloram e Cinetina

A ; Paiva, Renato ; Silva, Luciano Coutinho ; Barbosa, Sandro ; Beijo, Luiz Alberto

Ciência rural, 2015-08, p.1459 [Periódico revisado por pares]

Universidade Federal de Santa Maria

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  • Título:
    Vitamin C and total phenols quantification in calli of native passion fruit induced by combinations of Picloram and Kinetin/Quantificacao de vitamina C e fenois totais em calos de maracujazeiro nativo induzidos por combinacoes de Picloram e Cinetina
  • Autor: A ; Paiva, Renato ; Silva, Luciano Coutinho ; Barbosa, Sandro ; Beijo, Luiz Alberto
  • É parte de: Ciência rural, 2015-08, p.1459
  • Descrição: Brazil is one of the center of origin of passion fruit and has an important natural variability of the genus Passiflora. Several wild species of this genus are resistant to some pests and diseases and many are considered as medicinal. The aim of this research was to induce callus from in vitro Passiflora gibertii leaf explants for quantification of vitamin C and total phenols. Once the appropriate auxin/cytokine balance promotes callus formation and may optimize the production of secondary compounds and vitamins, calli were induced using a half-strength MS medium with a combination of the auxin Picloran (PIC) and the cytokine Kinetin (KIN). The vitamin C and total phenols were quantified by colorimetric methods from calli after different culture periods. The calli induction was strongly dependent of the combination PIC/KIN. It was observed high vitamin C content (94.8mg 100[g.sup.-1]) during the calli induction period in MS+4.14µM PIC+ 0.207µM KIN. Higher PIC/KIN concentrations promoted an increase in the vitamin C content after three subcultures. The higher PIC (8.28µM)/KIN (0.828µM) concentration was the higher was the total phenols production (66mg tannic acid 100[g.sup.-1] of fresh callus) during the calli induction period. Key words: Passiflora gibertii, native species, medicinal plant, secondary compounds. O Brasil e um dos centros de origem do maracujazeiro e possui uma importante variabilidade natural do genero Passiflora. Muitas especies selvagens desse genero sao resistentes a algumas pragas e doencas e varias sao consideradas medicinais. O objetivo deste trabalho foi induzir calos in vitro a partir de folhas de Passiflora gibertii para a quantificacao de vitamina C e fenois totais. Uma vez que o balanco adequado entre auxina/citocinina promove a formacao de calos e pode otimizar a producao de compostos secundarios e vitaminas, calos foram induzidos em meio MS meia-forca com uma combinacao da auxina Picloram e da citocinina Cinetina, todos na ausencia de luz. O teor de vitamina C e de fenois totais foi quantificado por metodos colorimetricos apos diferentes periodos de cultivo dos calos. A inducao de calos foi fortemente influenciada pela combinacao de Picloram/Cinetina. Foi observado um alto teor de vitamina C (94,8mg 100[g.sup.-1]) durante o periodo de inducao de calos em MS+4,14µM de Picloram+0,207µM de Cinetina. Altas concentracoes de Picloram/Cinetina conduzem a um aumento no teor de vitamina C apos tres subcultivos. Quanto maior a concentracao de Picloram (8,28µM)/Cinetina (0,828µM), maior e a producao de fenois (66mg de acido tanico 100[g.sup.-1] de calos) totais durante o periodo de inducao de calos. Palavras-chave: Passiflora gibertii, especie nativa, planta medicinal, compostos secundarios.
  • Editor: Universidade Federal de Santa Maria
  • Idioma: Espanhol

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