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Effect of glutamine and electrical stimulation on metabolic profile of denervated muscles; Efeitos da glutamina e da estimulação elétrica sobre o perfil metabólico de músculos desnervados

Forti, Fabiana; Cancelliero, Karina Maria; Guirro, Rinaldo Roberto De Jesus; Silva, Carlos Alberto Da

Revista Brasileira de Educação Física e Esporte; v. 18 n. 3 (2004); 273-281

Universidade de São Paulo. Escola de Educação Física e Esporte 2004-09-01

Acesso online

  • Título:
    Effect of glutamine and electrical stimulation on metabolic profile of denervated muscles; Efeitos da glutamina e da estimulação elétrica sobre o perfil metabólico de músculos desnervados
  • Autor: Forti, Fabiana; Cancelliero, Karina Maria; Guirro, Rinaldo Roberto De Jesus; Silva, Carlos Alberto Da
  • Assuntos: Glutamine; Electrical Stimulation; Denervation; Skeletal Muscle; Glutamina; Estimulação Elétrica; Desnervação; Músculo Esquelético
  • É parte de: Revista Brasileira de Educação Física e Esporte; v. 18 n. 3 (2004); 273-281
  • Descrição: O objetivo do trabalho foi avaliar o conteúdo de glicogênio (GLI) dos músculos sóleo (S) e gastrocnêmio porção branca (GB) e vermelha (GV) normais (C) e desnervados (D), as concentrações plasmáticas de glicose e ácido láctico, além do peso do músculo S de ratos machos, submetidos à estimulação elétrica (EE) (20 minutos/dia, f= 10 Hz; i= 5mA; t= 3 ms) em dias alternados, associada (EE+G) ou não à glutamina (G) durante 30 dias. A análise estatística foi realizada pela ANOVA, seguida do teste de Tukey (5%). A desnervação promoveu redução significativa (p < 0,05) de 40,91% nas reservas de GLI do S, 38,77% no GB e 64,61% no GV. A EE promoveu elevação significativa (p < 0,05) do glicogênio muscular, sendo de 111,36% no S-C, 103,84% no S-D; 114,28% no GB-C, 153,33% no GB-D; 41,54% no GV-C e de 147,83% no GV-D. Na presença da G houve aumento significativo (p
    The purpose of this work was to evaluate the glycogen content of normal and denervated soleus (S) and gastrocnemius muscles, plasmatic concentration of glucose and lactic acid, besides soleus muscle weight of male rats, submitted to electrical stimulation (ES) (20 minutes/day, f= 10 Hz; i= 5mA; t= 3 ms) in alternated days, associated (ES+G) or not to glutamine during 30 days. The denervation promoted a significant reduction (p < 0,05) of 40.91% in S glycogen reserves, 38.77% in white gastrocnemius (WG) and 64.61% in red gastrocnemius (RG). The ES promoted glycogen significant increase (p < 0.05) of 111.36% in Control (C) S content and 103.84% in Denervated (D); 114.28% in C-WG and 153.33% in DWG; 41.54% in C-RG and 147.83% in D-RG. In glutamine presence there was a significant increase (p < 0,05) of 54% in S glycogen, without alterations in other muscles of the C group and of 46% in S, 27% in WG and 52% in RG in D. The glycogen also presented significant increase (p < 0,05) in ES+G group of 104.54% in C-S and 100% in D-S; 70.45% in C-WG and 110% in D-WG; 27.69% in C-RG and 100% in D-RG. In relation to the S weight, there was a decrease of 43.73% in D group (p < 0,05), however the ES treatment promoted a significant increase (p < 0,05) of 9.76% in D. The associated treatment promoted an increase of 43.11% in C and 38.11% in D (p < 0,05). The results demonstrated that ES associated or not to glutamine maintain metabolic profile of skeletal muscles ensuring adequate cellular energetic supply, besides minimize the muscular weight loss after denervation
  • Títulos relacionados: https://www.revistas.usp.br/rbefe/article/view/16568/18281
  • Editor: Universidade de São Paulo. Escola de Educação Física e Esporte
  • Data de criação/publicação: 2004-09-01
  • Formato: Adobe PDF
  • Idioma: Português

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