skip to main content
Primo Search
Search in: Busca Geral

Social inequities in food consumption in Brazil: a critical review of the national surveys/Iniquidades sociais no consumo alimentar no Brasil: uma revisao critica dos inqueritos nacionais

Canuto, Raquel ; Fanton, Marcos ; de Lira, Pedro Israel Cabral

Ciência & saude coletiva, 2019-09, p.3193 [Periódico revisado por pares]

Associacao Brasileira de Pos-Graduacao em Saude Coletiva - ABRASCO

Texto completo disponível

Citações Citado por
  • Título:
    Social inequities in food consumption in Brazil: a critical review of the national surveys/Iniquidades sociais no consumo alimentar no Brasil: uma revisao critica dos inqueritos nacionais
  • Autor: Canuto, Raquel ; Fanton, Marcos ; de Lira, Pedro Israel Cabral
  • É parte de: Ciência & saude coletiva, 2019-09, p.3193
  • Descrição: The scope of this article is to investigate the association between socioeconomic status and food consumption among Brazilians and understand how the results of the major national surveys contribute to the identification of possible social and ecological inequities in food consumption. A systematic review of studies conducted a search for publications that analyzed the relationship between socioeconomic position and food consumption in major national surveys. The definition of socioeconomic position, the selection of its indicator variables and the critical analysis of its operationalization were based on ecosocial epidemiology. Individuals with lower socioeconomic status (skin color/brown or black-skinned, less education and income, and being resident in rural areas) are less likely to have a diversified and healthy diet. The effects of gender and marital status can only be understood by social profiling. Socioeconomic position variables create a complex web of causality that helps to explain the reasons that determine the food consumption of Brazilians and reveal social inequities in diet and nutrition. Greater conceptual clarity regarding the measurement of socioeconomic parameters is required to achieve greater precision regarding the causes of social inequalities in food. Key words Food consumption, Health inequities, Social inequalities, Ecosocial epidemiology O objetivo deste artigo e investigar a associacao entre posicao socioeconomica e o consumo alimentar entre os brasileiros para poder compreender como os grandes inqueritos nacionais estao contribuindo na identificacao de desigualdades sociais e ecologicas neste ultimo. Revisao sistematica da literatura de publicacoes que analisaram a relacao entre posicao socioeconomica e consumo alimentar nos grandes inqueritos nacionais. A definicao de posicao socioeconomica, selecao das suas variaveis indicadoras e a analise critica de sua operacionalizacao basearam-se na epidemiologia ecossocial. Individuos em menor posicao socioeconomica--cor da pele/raca parda ou negra, menor escolaridade e renda e de areas rurais--tem menor probabilidade de consumir uma alimentacao diversificada e saudavel. Ja os efeitos do genero e da situacao conjugal so poderiam ser melhor compreendidos com um recorte social. As variaveis de posicao socioeconomica formam uma complexa teia de causalidade que ajuda a explicar a determinacao do consumo alimentar dos brasileiros e a denunciar as iniquidades sociais na alimentacao e nutricao. Ha a necessidade de maior clareza conceitual a respeito da medicao dos parametros para alcancar maior precisao sobre as causas das desigualdades sociais em alimentacao. Palavras-chave Consumo alimentar, Iniquidades em saude, Desigualdades sociais, Epidemiologia ecossocial
  • Editor: Associacao Brasileira de Pos-Graduacao em Saude Coletiva - ABRASCO
  • Idioma: Espanhol

Buscando em bases de dados remotas. Favor aguardar.