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FAMES AND MICROBIAL ACTIVITIES INVOLVED IN THE SUPPRESSION OF CASSAVA ROOT ROT BY ORGANIC MATTER

SILVA, JÉSSICA MORAIS DA ; MEDEIROS, ERIKA VALENTE DE ; DUDA, GUSTAVO PEREIRA ; BARROS, JAMILLY ALVES DE ; SANTOS, UEMESON JOSÉ DOS

Caatinga, 2017-09, Vol.30 (3), p.708-717

Mossoro: Universidade Federal Rural do Semiárido

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  • Título:
    FAMES AND MICROBIAL ACTIVITIES INVOLVED IN THE SUPPRESSION OF CASSAVA ROOT ROT BY ORGANIC MATTER
  • Autor: SILVA, JÉSSICA MORAIS DA ; MEDEIROS, ERIKA VALENTE DE ; DUDA, GUSTAVO PEREIRA ; BARROS, JAMILLY ALVES DE ; SANTOS, UEMESON JOSÉ DOS
  • Assuntos: Acid phosphatase ; AGRICULTURE, DAIRY & ANIMAL SCIENCE ; AGRONOMY ; Animal wastes ; Biomarkers ; Cassava ; Cattle manure ; Coffee ; Community structure ; Fertilization ; FISHERIES ; FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ; FORESTRY ; Fungi ; Gram-negative bacteria ; Magnesium ; Manures ; Microorganisms ; Nutrients ; Organic carbon ; Organic matter ; Pathogens ; Plant diseases ; Poultry ; Residues ; Root rot ; Soil microorganisms ; Soil structure ; Soils ; Total organic carbon ; VETERINARY SCIENCES
  • É parte de: Caatinga, 2017-09, Vol.30 (3), p.708-717
  • Descrição: ABSTRACT The incorporation of organic matter has been used to manage of diseases caused by soilborne pathogen, but there is a gap in the use of coffee residues on disease supressiveness. The objective of this study was to evaluate the effect of organic matter sources against cassava root rot caused by F. solani CFF109. Fertilization with coffee residue (CR), cattle manure (CM), earthworm excrements (EE) and goat manure (GM) resulted in suppression of cassava root rot. The treatments of CR and CM presented higher reduction in the cassava disease severity. There were changes in the soil microbial community structure by organic matter incorporation, mainly in total fungi and Gram-negative bacteria populations. The total organic carbon and magnesium are negatively associated with disease severity. The microbial quotient, alkaline and acid phosphatase activities were positively and the biomarker a-15:0 was negatively associated with disease severity. This study indicated that agro-industrial residues can be recycled for providing organic matter and nutrients with effect for management of plant diseases by suppressing soilborne pathogens. This is the first evidence that the industrial residue of coffee can be use in the management of cassava root rot, caused by F. solani. RESUMO A incorporação da matéria orgânica é usada no manejo de doenças causadas por patógenos habitantes do solo, mas existe uma lacuna no uso de resíduos de café na supressão de doenças. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de fontes de matéria orgânica contra a podridão radicular da mandioca, causada por Fusarium solani CFF 109. A fertilização com resíduo de café (CR), esterco bovino (CM), húmus de minhoca (EE) e esterco caprino (GM) resultou na supressão da podridão radicular da mandioca. Os tratamentos CR e CM apresentaram alta redução na severidade da doença em mandioca. Houveram mudanças na estrutura da comunidade microbiana do solo pela incorporação de matéria orgânica, principalmente na população de fungos totais e bactérias Gram-negativa. O carbono orgânico total e magnésio são negativamente associados com a severidade da doença. O quociente microbiano, fosfatases alcalina e ácida foram positivamente e o biomarcador a-15:0 foi negativamente associado com a severidade da doença. Este estudo indica que resíduos agroindustriais podem ser reciclados para fornecer matéria orgânica e nutrientes com efeito para o manejo de doenças de plantas por suprimir patógenos habitantes do solo. Esta é a primeira evidência que o resíduo da indústria de café pode ser usado no manejo da podridão radicular da mandioca, causado por F. solani.
  • Editor: Mossoro: Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Idioma: Inglês;Português

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