Calcium pyruvate in the attenuation of the water deficit on the agro-industrial quality of ratoon sugarcane
ABCD PBi


Calcium pyruvate in the attenuation of the water deficit on the agro-industrial quality of ratoon sugarcane

  • Autor: Dias, M. S. ; Silva, F. A. ; Fernandes, P. D. ; Farias, C. H. A. ; Silva, I. J. ; Silva, M. F. C. ; Lima, R. F. ; Lacerda, C. N. ; Lima, A. M. ; Lima, V. R. N. ; Silva, A. A. R. ; Reis, L. S.
  • Assuntos: Agricultural commodities ; Agricultural production ; Attenuation ; attenuator ; BIOLOGY ; biotechnology ; Calcium ; Commodities ; Ethanol ; Farm buildings ; Foliar applications ; Food processing industry ; Genotypes ; Irrigation ; Irrigation water ; Metabolism ; Pyruvic acid ; Rainfall ; Rainfall distribution ; Saccharum officinarum L ; Sucrose ; Sugar ; Sugarcane ; Water deficit ; Water management ; Water shortages ; Water stress
  • É parte de: Brazilian journal of biology, 2023, Vol.83, p.1-9
  • Notas: ObjectType-Article-1
    SourceType-Scholarly Journals-1
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  • Descrição: Abstract Sugarcane is one of the largest agricultural commodities when considering the export volume and the number of jobs generated. Sugarcane production in the Brazilian Northeast region is generally low due to several factors, including the irregular rainfall distribution, which highlights the importance of studies aimed at mitigating the deleterious effects of water stress. In this scenario, this study aimed to evaluate calcium pyruvate as a water deficit attenuator on the agro-industrial quality of sugarcane in the second cycle of cultivation. The experiment was conducted out under greenhouse conditions of the Federal University of Campina Grande, where five sugarcane commercial genotypes tested (G1- RB863129, G2- RB92579, G3- RB962962, G4- RB021754, and G5- RB041443) and three irrigation management strategies (E1- full irrigation, E2- water deficit with application of 30 mM of calcium pyruvate, and E3- water deficit without calcium pyruvate application), distributed in randomized blocks in 5 × 3 factorial arrangement with three replications. The RB021754 genotype under water deficit and without foliar application of calcium pyruvate increased the fiber content (13.2%) and the sugarcane moist cake weight (143.5 g). The effects of water deficit in sugarcane genotypes are attenuated by the exogenous application of 30 mM of calcium pyruvate, with benefits on the polarized sucrose content, apparent sucrose content of the juice, soluble solids content, purity, corrected cane POL, total recoverable sugars, and stem mass in relation to plants under water deficit without calcium pyruvate application. Resumo A cana-de-açúcar é uma das maiores commodities agrícolas, quando se considera o volume de exportação e o número de empregos gerados. A produção no Nordeste brasileiro, em geral, é baixa, decorrente de diversos fatores, entre eles, a irregularidade de distribuição das chuvas, o que realça a importância de estudos com vistas a minorar os efeitos deletérios do estresse hídrico. Nesse cenário, objetivou-se avaliar o piruvato de cálcio como atenuante do déficit hídrico sobre a qualidade agroindustrial da cana-de-açúcar no segundo ciclo de cultivo. O experimento foi conduzido em casa de vegetação da Universidade Federal de Campina Grande, onde foram testados cinco genótipos de cana-de-açúcar (G1- RB863129, G2- RB92579, G3- RB962962, G4- RB021754 e G5- RB041443) submetidos a três estratégias de manejo da irrigação (E1- Irrigação plena, E2- déficit hídrico com aplicação de 30 mM de piruvato de cálcio e E3- déficit hídrico sem aplicação de piruvato de cálcio), distribuídos em blocos casualizados, em esquema fatorial 5 × 3, com três repetições. O genótipo RB021754 sob déficit hídrico e sem aplicação foliar do piruvato de cálcio aumentou o teor de fibra (13,2%) e o peso do bolo úmido da cana (143,5 g). Os efeitos do déficit hídrico em genótipos de cana-de-açúcar são atenuados com aplicação exógena de 30 mM de piruvato de cálcio, com benefícios sobre o teor sacarose polarizada, teor de sacarose aparente do caldo, teor de sólidos solúveis, pureza, pol da cana corrigida, açúcares totais recuperáveis e massa de colmos, em relação as plantas sob déficit hídrico sem aplicação de piruvato de cálcio.
  • Editor: São Carlos: Instituto Internacional de Ecologia
  • Idioma: Inglês;Português