skip to main content
Primo Search
Search in: Busca Geral

Microbiological and physical-chemical characteristics of honeys from the bee Melipona fasciculata produced in two regions of Brazil

Fernandes, Rachel Torquato ; Rosa, Ivone Garros ; Conti-Silva, Ana Carolina

Ciência rural, 2018-01, Vol.48 (5) [Periódico revisado por pares]

Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciencias Rurais

Texto completo disponível

Citações Citado por
  • Título:
    Microbiological and physical-chemical characteristics of honeys from the bee Melipona fasciculata produced in two regions of Brazil
  • Autor: Fernandes, Rachel Torquato ; Rosa, Ivone Garros ; Conti-Silva, Ana Carolina
  • Assuntos: Acidity ; AGRONOMY ; Apis mellifera ; Bees ; Brasil ; características microbiológicas ; Catchment areas ; Chemical analysis ; Clostridium ; Coliforms ; Commercialization ; Food quality ; Honey ; Independent sample ; Legislation ; mel ; Melipona fasciculata ; Microbiological analysis ; Microorganisms ; Moisture content ; Munim ; padrão de qualidade ; Pericumã ; pH effects ; Plant nectar ; Principal components analysis ; propriedades físico-químicas ; Salmonella ; Soil moisture ; Sugar ; Sulfite ; Water content ; Yeasts
  • É parte de: Ciência rural, 2018-01, Vol.48 (5)
  • Descrição: The honey from Tiúba bees (Melipona fasciculata) is commercially important in the Brazilian state of Maranhão. However, the absence of any specific legislation for this kind of honey is an obstacle to its increased production and commercialization. Determining the microbiological and physical-chemical characteristics of different Tiúba honey can inform the elaboration of specific legislation. Thus, honey samples from two Water Catchment Areas in Maranhão (Munim and Pericumã, sample size 20 for each) were collected and submitted for microbiological analysis (total coliforms, thermotolerant coliforms, molds and yeasts, Clostridium sulfite reducers and Salmonella sp.) and physical-chemical analysis (moisture content, reducing and non-reducing sugars, insoluble and soluble solids, ash content, acidity and pH). Most of honeys sampled were suitable for human consumption, except for one sample from Pericumã. Honeys from the two water catchment areas presented differences in some physicochemical characteristics, which can be attributed to the botanic, soil and climatic diversity of the two areas. Still, these Tiúba honey samples did not fall within the Brazilian legislation for Apis mellifera honey for some of the physical-chemical characteristics, and so is not properly regulated, thus reinforcing the need for specific legislation for this type of honey. RESUMO: O mel de Tiúba (Melipona fasciculata) tem importância comercial na região do estado do Maranhão, no entanto a ausência de uma legislação específica para este mel entrava a ampliação de sua produção e comercialização. Dessa forma, faz-se necessário determinar as características microbiológicas e físico-químicas de méis de Tiúba, com o objetivo de fornecer subsídios para a elaboração de uma legislação específica. Assim, amostras de méis provenientes de duas bacias hidrográficas do Maranhão (Munim n = 20, e Pericumã n = 20) foram coletadas e submetidas às análises microbiológicas (coliformes totais, coliformes termotolerantes, bolores e leveduras, Clostridium sulfito redutores e Salmonella sp.) e físico-químicas (umidade, açúcares redutores e não redutores, sólidos insolúveis e solúveis, cinzas, acidez e pH). A maioria dos méis apresentou-se adequado microbiologicamente ao consumo humano, exceto uma amostra de mel proveniente de Pericumã. Os méis provenientes das duas bacias hidrográficas apresentaram diferenças em algumas características físico-químicas, o que pode ser atribuído à diversidade botânica, edáfica (solo) e climática das duas bacias. Ainda, os méis de Tiúba não se adequaram à legislação brasileira de Apis mellifera para algumas características físico-químicas, o que não permite sua regulamentação e, assim, reforça a necessidade de legislação específica para este tipo de mel.
  • Editor: Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciencias Rurais
  • Idioma: Inglês;Português

Buscando em bases de dados remotas. Favor aguardar.