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Comparative analysis of the use of natural and synthetic antioxidants in chicken meat: an update review

Barbosa, A. C. S. ; Mendes, P. S. ; Mattos, G. ; Fuchs, R. H. B. ; Marques, L. L. M. ; Beneti, S. C. ; Heck, S. C. ; Droval, A. A. ; Cardoso, F. A. R.

Brazilian journal of biology, 2023, Vol.83, p.1-15 [Revista revisada por pares]

São Carlos: Instituto Internacional de Ecologia

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Citas Citado por
  • Título:
    Comparative analysis of the use of natural and synthetic antioxidants in chicken meat: an update review
  • Autor: Barbosa, A. C. S. ; Mendes, P. S. ; Mattos, G. ; Fuchs, R. H. B. ; Marques, L. L. M. ; Beneti, S. C. ; Heck, S. C. ; Droval, A. A. ; Cardoso, F. A. R.
  • Materias: Acids ; Additives ; Antioxidants ; BIOLOGY ; chicken meat ; Chickens ; Comparative analysis ; Consumers ; Food additives ; Food industry ; Free radicals ; Health promotion ; Health risks ; healthy foods ; Hemoglobin ; Hyperplasia ; Industrial development ; Lipid peroxidation ; Lipids ; Meat ; Meat industry ; Meat processing industry ; Meat products ; natural additives ; Nutritive value ; Oxidation ; Product development ; Proteins ; Sensory properties ; Shelf life ; Spices
  • Es parte de: Brazilian journal of biology, 2023, Vol.83, p.1-15
  • Notas: ObjectType-Article-2
    SourceType-Scholarly Journals-1
    ObjectType-Feature-3
    content type line 23
    ObjectType-Review-1
  • Descripción: Abstract The search for healthy foods has attracted the industry’s attention to developing products that use natural ingredients, including natural antioxidants. Antioxidants act as free radicals or oxygen scavengers, inhibiting lipid oxidation and adversely affecting meat products' sensory and nutritional quality. Several synthetic antioxidants have been used in the meat industry; however, studies point to health risks related to their consumption. Such fact drives research into natural antioxidants extracted from grains, oilseeds, spices, fruits, and vegetables, which may have a health-promoting effect. This manuscript evaluates the effectiveness of several natural antioxidants in improving the quality and shelf life of chicken meat products during processing, storage, and distribution. The potential effects of natural antioxidants widely used in chicken products are also discussed. It can be concluded that these natural antioxidants are possible substitutes for synthetic ones. However, their use can affect the product's characteristics. Resumo A busca por alimentos saudáveis tem atraído a atenção da indústria para o desenvolvimento de produtos que utilizam ingredientes naturais, incluindo antioxidantes naturais. Os antioxidantes atuam como radicais livres ou sequestradores de oxigênio, inibindo a oxidação lipídica e afetando adversamente a qualidade sensorial e nutricional dos produtos cárneos. Vários antioxidantes sintéticos têm sido usados na indústria da carne; no entanto, estudos apontam riscos à saúde relacionados ao seu consumo. Tal fato impulsiona a pesquisa de antioxidantes naturais extraídos de grãos, oleaginosas, especiarias, frutas e vegetais, que podem ter um efeito de promoção da saúde. Este manuscrito avalia a eficácia de vários antioxidantes naturais na melhoria da qualidade e prazo de validade de produtos de carne de frango durante o processamento, armazenamento e distribuição. Os efeitos potenciais de antioxidantes naturais amplamente utilizados em produtos de frango também são discutidos. Pode-se concluir que esses antioxidantes naturais são possíveis substitutos dos sintéticos. No entanto, seu uso pode afetar as características do produto.
  • Editor: São Carlos: Instituto Internacional de Ecologia
  • Idioma: Inglés;Portugués

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